Doar 72 de sălăjeni şi-au cumpărat vechime în muncă

De la sfârşitul lunii octombrie, când a intrat în vigoare legea ce dă posibilitatea românilor să îşi cumpere vechime pentru pensie, 72 de sălăjeni au achitat retroactiv contribuţia pentru perioadele în care nu au fost asiguraţi în niciun sistem de pensii.
Potrivit lui Florian But, directorul Casei Judeţene de Pensii Sălaj, aceştia au ales să îşi completeze vechimea cu perioade cuprinse între o lună, pentru care s-a plătit circa 330 de lei, şi cinci ani, situaţie în care cei în cauză au avut de scos din buzunare peste 15.000 de lei.
Sursa citată a subliniat că ultima zi în care cei interesaţi pot achiziţiona retroactiv vechime în muncă este 27 aprilie. Legea prevede că se pot cumpăra maxim cinci ani, care nu trebuie să fie neapărat consecutivi. Beneficiari ai Legii 186/2016 pot fi toţi românii care nu au calitatea de pensionar. Cei mai interesaţi sunt cei care doresc să iasă la pensie şi mai au nevoie de câţiva ani de stagiu de cotizare pentru obţinerea vechimii minime necesare, la 35 de ani la bărbaţi şi 30 de ani şi şase luni pentru femei.
Promulgarea actului legislativ i-a avut în vedere pe românii care au lucrat în străinătate fără forme legale şi acum sunt interesaţi să recupereze anii de vechime pierduţi. Aceştia au posibilitatea să încheie un contract de asigurare socială cu CJP Sălaj şi să achite sumele minime pe care le-au plătit toţi ceilalţi contractanţi de acest tip, fie ei persoane fizice ori persoane fizice autorizate. În funcţie de suma asigurată, contribuţia minimă totală pentru cinci ani este de circa 15.500 de lei. Suma stabilită prin contract ce trebuie achitată Casei de Pensii se poate plăti în două tranşe eşalonate, la distanţă de şase luni.
Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se precizează în lege.

2 Thoughts to “Doar 72 de sălăjeni şi-au cumpărat vechime în muncă”

  1. pepe

    Astia au faost mai vitregiti de soarta in PREUTEASA s-au nascut direct cu vechime nici nu trec bine de 50 de ani ca sant la pensie sot- sotie fara sa fi muncit o zi aia cred ca primesc pensii speciale ca e un sat mai amarat nici macar C.A.P nu a avut cei care au fost mai prosti au muncit pe Suplac sau prin alte parti pentru o amarata de pensie si cand vezi ca rivalizeaza cu ei cei cu pensii de smecheri nu mai ai chef de mers la munca si de a plati impozit pe salar CAS si ale bazaconii

  2. Alfaman

    Apropos de contributii. Eu n-am mai platit taxa aceea anuala la biserica(sunt ortodox)de vreo 20 ani.Daca mor, nu ma ingroapa?

Leave a Comment